27 November, 2010

MAKANAN ORANG SAKIT?


TOKBU:
Pagi ni terjaga awal pukul 5 sebab terdengar Kayha menangis.  Tak tahu kenapa pagi ni dia mengamuk.  Dah terlanjur bangun tu terus tak tidur.  Lebih baik terus tunggu subuh.  Setelah subuh teringin gak nak masuk selimut semula tapi mata tak mengantuk pulak.  


So dalam terkebil2 tu teringin pulak nak makan bubur nasi.  Orang utara kata mui, orang kelate lak kato bubur air atau nasi air.  Kata orang putih porridge. 
Bagi sesetengah orang juga kalau masak bubur nasi ni tandanya ada orang sakit.  Sebab masa kecik2 dulu kalau sesiapa sakit atau demam di rumah saya mesti masak bubur nasi.  Logiknya bubur nasi ni kan lembik so senanglah orang sakit nak menelannnya dan tidak memudaratkan perut.  Kalau kita makan bubur nasi mesti ada orang menegur "sakit ker .. deman ker?".


Bubur nasi ini juga dikatakan makanan orang China.  Tak taulah tapi di restoran2 China memang porridge ni sentiasa ada.


Sekarang ni bubur nasi ni dah jadi makanan komersial.  Pergilah mana2 restoran besar2 hatta hotel sekali pun,  porridge ini mesti ada.  Dan harganya pula hai boleh tahanlah kan.  Dulu dalam tahun 80an - 90an saya selalu makan porridge ini di sebuah restoran yang memang terkenal dengan porridge nya, iaitu The Lodge.  The Lodge terletak di Jalan Sultan Ismail.  Saya tak pasti sama ada ia masih beroperasi lagi atau tidak.  


So saya pun menyediakan bubur nasi untuk sarapan pagi ni.  Walau pun lauk untuk bubur nasi ni tak cukup syarat iaitu telur asin tak apalah jugak.  Sekurang2nya kurang sikit masin kan.  Ada ikan bilis goreng bercili, sambal udang kering, kacang tanah goreng dan scramble egg ok lah tu. Sambil2 tu sempat jugak mengoreng cekodok ikan bilis ... Yok makan sama2 ..
Kayha ... tertidur semula selepas puas mengamuk ...


JUMPA LAGI ....

No comments:

Post a Comment